Lage rugpijn.

Last van lage rugpijn (ook wel lumbalgie of lumbago genaamd)? Je bent niet alleen, maar liefst 1 op de 5 Belgen kampte hier het voorbije jaar mee.
Onze kinesisten Ziggy Mortier en Lies Victor geven je graag hun tips om je klachten onder controle te krijgen.

De belangrijkste remedie tegen lage rugpijn is doorgaans bewegen. Het versterkt de rugspieren en verhoogt geleidelijk de belastbaarheid en conditie van je rug waardoor klachten zullen afnemen en verdwijnen. Wees dus niet bang om te bewegen!

Probeer tijdens de eerste weken van een pijnepisode je dagelijkse (werk-) activiteiten zoveel mogelijk verder te zetten. Zwaar huishoudelijk werk en het tillen van zware voorwerpen stel je voorlopig wel beter even uit.

Wissel veel van houding: sta of zit niet te lang in dezelfde positie. Wanneer je veel bureauwerk moet verrichten, kan je beter geregeld even recht staan en een kleine wandeling maken.

Probeer de pijn niet op te zoeken, maar ga bewegen niet uit de weg. Zoek een vorm van lichaamsbeweging waarbij je weinig hinder ervaart:

  • Ga een aantal minuten wandelen of fietsen. De buitenlucht en beweging zullen u goed doen.
  • Probeer een aantal baantjes te gaan zwemmen. De combinatie van warm water en lichte activiteit kan uw pijn verlichten.

Ook kan je een aantal specifieke oefeningen uitvoeren om je rug geleidelijk aan weer sterker te maken en soepel te houden. Uw kinesist zal u hierbij begeleiden en beslissen wanneer deze oefeningen voor u al dan niet aangewezen zijn. Onze Kinesist Ziggy Mortier geeft alvast enkele voorbeelden:

  • Squats: plaats de voeten op heupbreedte en zak geleidelijk aan door de knieën alsof je op een stoel zou gaan zitten. Hou je rug recht tijdens deze oefening.
  • Hol-bol: ga in handen-knieën stand zitten en maak een holle en bolle rug (zoals een kat).
  • Mobiliteit onderrug: ga in ruglig liggen met de knieën geplooid en de voeten gesteund. Beweeg beide benen van links naar rechts.
  • Brugje: ga op de rug liggen met de knieën geplooid en de voeten gesteund. Hef lichtjes het zitvlak van de ondergrond.

Ziezo, hier kan je alvast mee aan de slag. Wil je dit oefenschema, inclusief foto’s, video-materiaal en uitleg ontvangen? Vul dan ons contactformulier in en we nemen spoedig contact met u op!

Voor meer informatie omtrent wat kinesitherapie/ manuele therapie voor u kan betekenen, kunt u ons steeds contacteren op info@re-active.be of op het nummer 0494725187.

Graag geven we wel mee dat, wanneer de rugpijn langer aanhoudt dan 10dagen, je uitstralende beenpijn ervaart of merkt dat je minder kracht krijgt in je benen je steeds contact dient te nemen met uw huisarts.