Het belang van bewegen bij menopauze

De menopauze, die meestal optreedt tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar, brengt hormonale veranderingen met zich mee die een impact kunnen hebben op het lichaam en de geest. Veel vrouwen ervaren symptomen zoals opvliegers, gewichtstoename, stemmingswisselingen en een afname van botdichtheid. Gelukkig kan regelmatige lichaamsbeweging helpen bij het verminderen van deze symptomen en het bevorderen van een gezonde overgang naar deze nieuwe levensfase.

Een van de belangrijkste voordelen van beweging tijdens de menopauze is het behoud van een gezond gewicht. Hormonale veranderingen kunnen leiden tot een afname van de stofwisseling en een toename van vetopslag, vooral rond de buikstreek. Door regelmatig te bewegen, kan het lichaam calorieën verbranden, de stofwisseling stimuleren en helpen bij het behouden van een gezond gewicht.

Bovendien kan lichaamsbeweging helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de stemming. De menopauze gaat vaak gepaard met emotionele ups en downs. Regelmatige lichaamsbeweging kan de productie van endorfines stimuleren, wat resulteert in een verbeterd gevoel van welzijn en een vermindering van stress en angst.

Een ander belangrijk aspect van beweging tijdens de menopauze is het behoud van de botgezondheid. Hormonale veranderingen tijdens de menopauze kunnen leiden tot een afname van de botdichtheid, wat het risico op osteoporose verhoogt. Gewicht dragende oefeningen, zoals wandelen, joggen of krachttraining, kunnen helpen bij het behoud van sterke botten en het verminderen van het risico op fracturen.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat niet alle vormen van beweging hetzelfde zijn, en het is raadzaam om activiteiten te kiezen die passen bij individuele behoeften en voorkeuren. Of het nu gaat om yoga, zwemmen, wandelen of dansen, het belangrijkste is om een vorm van lichaamsbeweging te vinden die plezierig is en haalbaar op de lange termijn.

Bij Re-Active begrijpen we de unieke uitdagingen en behoeften van vrouwen tijdens de menopauze. Onze deskundige begeleiding en op maat gemaakte oefenprogramma’s kunnen jou helpen om actief te blijven en het welzijn te bevorderen tijdens deze levensfase.

Als je vragen hebt over beweging tijdens de menopauze of als je deskundige begeleiding nodig hebt, neem dan gerust contact met ons op.

Blijf bewegen en blijf gezond!

Meer artikels

Sportbegeleiding na Gastric Bypass 

Een gastric bypass operatie is een ingrijpende procedure die wordt uitgevoerd om gewichtsverlies te bevorderen bij mensen met ernstig overgewicht. Hoewel deze operatie vaak indrukwekkende ...
Lees artikel
Scroll naar boven

proefles

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op